Iniciar sesión

Usuario *
Contraseña *
Recordarme

Create an account

Fields marked with an asterisk (*) are required.
Name *
Usuario *
Contraseña *
Verify password *
Email *
Verify email *
Captcha *
Reload Captcha

Més mesures per combatre l'onada de calor Destacado

By Junio 27, 2019 276

L'onada de calor s'ha instal.lat a tot el territori i en concret a Sabadell, tant l'Ajuntament com les diferents entitats com Creu Roja, Policia Municipal o Aigües de Sabadell han posat en marxa tot una serie de mesures perque els ciutadans tinguin cura amb tot una serie de serveis com ara que les piscines municipals són de franc aquest dijous i divendres. 

 

 

Creu Roja Sabadell ha posat en marxa un dispositiu en resposta a les altes temperatures d’aquests dies. Així, i en col·laboració amb l’Ajuntament de Sabadell i la Policia Municipal, es pretén donar resposta a l’onada de calor que afecta la ciutat i que viurà el seu moment més àlgid aquest divendres.

Les actuacions a Creu Roja han començat aquest dijous amb trucades de seguiment a gairebé una vuitantena de persones en situació de vulnerabilitat. Es tracta, en bona part dels casos, de persones grans, o que viuen al carrer o en infrahabitatges. Les trucades realitzades per tècnics de la casa han permès saber com es trobaven aquestes persones i si necessitaven algun tipus de suport. A més, han rebut consells per afrontar les altes temperatures com no sortir durant les hores de més sol, hidratar-se constantment o fer servir gorra i ulleres en cas de sortir al carrer.

Les actuacions, que continuaran aquest divendres, es complementen amb la sortida de la Unitat d’Emergència Social (UES). El voluntariat visita els casos detectats com a més vulnerables per oferir-los suport. Entre d’altres, se’ls ofereix aigua i fruita, a més de cobrir altres necessitats que es puguin detectar. Si és el cas, aquestes persones també es podren dutxar a Creu Roja Sabadell i se’ls ofereix roba neta.

Campanya “Jo em protegeixo”
Les actuacions que realitza Creu Roja en el marc de la campanya de calor també inclouen el seguiment de persones beneficiàries dels serveis de la institució, especialment gent gran. Tot plegat, en el marc de la campanya informativa davant casos d’onades de calor “Jo em protegeixo”. Aquestes accions s’emmarquen en l’àmbit de Salut de Creu Roja

 

L’Ajuntament de Sabadell ha activat el Pla de Protecció Civil Municipal en fase “alerta” per risc d’onada de calor,
 
L’alcaldessa, Marta Farrés, ha convocat el Comitè d’Emergència de l’Ajuntament un cop la Generalitat ha comunicat la situació d’alerta a tot Catalunya. El comitè està format pel tinent d’alcaldessa de l’Àmbit de Cohesió Territorial, Desenvolupament Urbà, Seguretat i Civisme, Jesús Rodríguez; la regidora de Salut, Sònia Sada, i el regidor d’Acció Social, Eloi Cortés, acompanyats pel personal responsable de Protecció Civil.  
 
Marta Farrés ha afirmat que “les mesures que hem acordat tenen l’objectiu de prevenir els efectes generats per l’onada de calor i facilitar que la ciutadania pugui accedir a alguns equipaments durant aquests dies d’altes temperatures. Per exemple, obrim als matins els centres cívics que habitualment estan tancats en aquest horari perquè la gent hi pugui anar o permetre l’accés gratuït a les piscines municipals i a la Bassa per als veïns i veïnes de Sabadell”. 
 
Entre les mesures acordades pel Comitè d’Emergència per dijous i divendres hi ha: 
 
 Accés gratuït a les piscines per a les persones que acreditin documentalment que resideixen a Sabadell, fins que es completi l’aforament. Un cop plenes, no s’hi podrà accedir per motius de seguretat. 


 
 Aprovació avui mateix d’un decret per al tancament de les barbacoes. 
 
 Mesures d’Acció Social: 
 
 Trucades a les persones amb més risc que reben teleassistència.

 En el cas de la teleassistència, se segueix protocol i s’han activat diferents mesures en funció de les característiques de la persona usuària. Es faran trucades de prevenció i trucades de seguiment, i, en els casos de més risc, les coordinadores del servei faran visites a domicili per fer la prevenció i el seguiment presencialment.  Les persones usuàries i els domicilis estan classificats per nivell de risc en funció de la Resposta Eficient en Teleassistència (RET), un nou model d’atenció que permet establir la tipologia de prestació de servei en funció del perfil, els riscos i les necessitats de cada persona. 

 

A cada nivell de suport li correspon una intensitat de seguiments ordinaris telefònics i presencials diferent. Les treballadores familiars i auxiliars recordaran les mesures de prevenció per minimitzar els efectes de l’onada de calor a les persones que atenen. Les mesures preventives de les quals s’informa són consensuades i es corresponen amb les que es donen des dels diferents serveis de salut.  Activació del protocol amb la Creu Roja de Sabadell, que d’acord amb l’Ajuntament intensificarà aquests dies les intervencions amb el col·lectiu sense llar, persones que viuen en infrahabitatges i col·lectius més vulnerables, com ara persones amb grau de dependència que viuen soles. L’entitat ha preparat un dispositiu d’urgència format per voluntariat, que visitarà les persones sense llar identificades i veïns i veïnes que viuen en infrahabitatges i altres col·lectius vulnerables, als quals se’ls donarà consells per combatre les altes temperatures i se’ls subministrarà aigua i menjar. A més, i en els casos que es consideri necessari, se’ls traslladarà a les instal·lacions de la Creu Roja perquè es puguin dutxar. D’altra banda, aquest dijous i divendres la Unitat d’Emergència Social (UES) farà sortides en horari de 16.30 a 19 h per realitzar, de la mateixa manera, una tasca preventiva i de suport. 

 
 Obertura de centres cívics amb horari normal i al matí excepcionalment els que estan tancats. Sabadell compta amb un total de 12 centres cívics, dels quals 9 obren habitualment de dilluns a divendres en horari de matí, de 9 a 14 h i de 15.30 a 21 h. Els altres tres centres cívics que només obre en horari de tarda: Gràcia, Can Deu i Can Llong obriran aquest dies també en horari de matí, de manera excepcional. Així mateix, les biblioteques en horari normal. 
 
 Pel que fa a les fonts ornamentals, a partir de demà estan engegades ininterrompudament a les hores de més intensitat de calor, és a dir, entre les 12 i les 18 h. Es tracta de les fonts de les places de Llívia, dels Castanyers, del Pi, de la Creu de Barberà, del Pi-pi, de la Creu Alta, i de la Concòrdia. Les de la plaça de Catalunya i una de les de la plaça de Sant Roc s’estan reparant  
 
Així mateix, la Policia Municipal es manté en alerta. Per la seva banda, davant del risc d’incendis forestals, l’Ajuntament aconsella la ciutadania que prengui mesures de prevenció, sobretot al rodal. També s’ha activat agents rurals i dos cotxes ADF circularan preventivament pel rodal.  
 
D’altra banda, l’alcaldessa Marta Farrés s’ha posat en contacte amb la direcció de l’Hospital Taulí per explicar la situació dels proper dies i poder fer seguiment de les possibles afectacions relacionades amb la calor 


 
Davant del risc moderat d’incendis forestals, l’Ajuntament aconsella a la ciutadania que prengui mesures de prevenció, sobretot al rodal. 
 
Mesures d’autoprotecció  
 
L’Ajuntament de Sabadell recorda la importància de prendre algunes mesures d’autoprotecció per combatre les fortes temperatures, com hidratar-se sovint, evitar sortir al carrer en les hores de màxima insolació o fer activitat física en les hores de menys calor. També cal tenir cura dels animals de companyia, procurant que tinguin aigua i ombra a l’abast, treure’ls a passejar en les hores més fresques.  


Davant l’alerta per Aigües Sabadell i en coordinació amb , instal·lem a punts d’hidratació públics que se sumen a les fonts municipals: ?Centre (passeig de la Plaça Major) ?Sud (plaça Les Termes) ?Nord (passeig Sant Bernat)

Valora el artículo
(0 votos)
Ultima actualización Jueves, 27 Junio 2019 16:45
Jordi Sánchez

Periodista y fotografo, especializado en Deportes y Motor. Más de 20 años informando del mundo polideportivo y por tanto con experiencia y conocimiento de primera mano. En www.jordipress.com puedes encontrar toda la información desde la cercanía y el conocimiento de la matería.

Deja un comentario

Ultimos Tweets

@DavidCapRu @RadioSabadell @CESabadell @AtletiAcademia @ianmackay23 David y tu #gozoTeresiano
@RadioSabadell @CESabadell @AtletiAcademia 4-1 #porra946
Felicidades @ianmackay23 💪💪💪💪 https://t.co/PoXnl0Hh7v
Follow Jordi Sánchez Nieto on Twitter